Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σ.Π.Ε. κάνοντας πράξη τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του, εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης – ανακύκλωσης των αποβλήτων και παραπροϊόντων του ελαιοτριβείου του.

Ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με την ΟΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΙΚΗ Ε.Π.Ε. εγκατέστησε και λειτουργεί από την ελαιοκομική περίοδο 2008 – 2009 μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου (κατσίγαρος), καθώς και των παραπροϊόντων του ελαιοτριβείου (ελαιοπυρήνα και φύλλα), παράγοντας εμπορεύσιμο εδαφοβελτιωτικό άριστης ποιότητας. Η εμπορική διάθεση του εδαφοβελτιωτικού (compost), είναι ικανή να αποσβέσει το κόστος επεξεργασίας των αποβλήτων. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. από τον Απόστολο Βλυσίδη, καθηγητή του ΕΜΠ και η εφαρμογή στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού αποτελεί μια από τις 4 πρώτες εφαρμογές στην επικράτεια.

Η προσπάθεια συμβολής του Συνεταιρισμού στην εύρεση ορθολογικής λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων ξεκίνησε το 1989, μέσω προγράμματος Leader επαρχίας Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου με τη συνεργασία του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Ε. και της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. Στα πλαίσια του προγράμματος κατασκευάστηκε πιλοτική μονάδα λιπασματοποίησης των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, της οποίας η λειτουργία αποτέλεσε προπομπό για τη σημερινή εξέλιξη και εφαρμογή της τεχνολογίας στα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Η διαχείριση των αποβλήτων του ελαιοτριβείου περιλαμβάνει την αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων με οξειδωτικές διεργασίες Fenton, και την μετέπειτα αερόβια συγκομποστοποίησή τους με την ελαιοπυρήνα και τα φύλλα που παράγονται στο ελαιοτριβείο. Στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων επεξεργάζεται το σύνολο των αποβλήτων που παράγονται στο ελαιοτριβείο, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εκροή υγρών.

Επικοινωνήστε μας

Δεν είμαστε εδώ αυτή την στιγμή , αλλά μπορείτε να μας στείλετε ένα mail και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?